Sommar-OS och Zica-viruset

Sommar-OS i RioI år kommer sommar-OS arrangeras i Rio de Janeiro i Brasilien om inget drastiskt ändras. Man har ju funnit Zica-viruset som verkar minst sagt obehagligt med tanke på vilka biverkningar det verkar kunna ge. Men sist jag hörde något skulle man köra OS:et där ändå trots att en del vill flytta eller skjuta upp det. Men vi får väl se hur det blir tillslut.

Om allt blir som det ska drar OS igång i början av augusti. Vilka idrotter/sporter ser ni mest fram emot att följa? Mina favoriter är höjdhopp, häck, längdhopp och fotboll. Jag har säkert glömt något. Behöver du precis som jag friska upp minnet över vilka grenar man tävlar i så hittar du fakta om samtliga på denna sida.

Förr tyckte jag sommar-os var det bästa idrottsevenemanget. Men ju äldre jag blivit desto mer har jag börjat gilla vinter-OS. Under vinter-os sitter jag verkligen klistrad framför tv:n och försöker pussla med sändningstiderna för att kunna se allt jag vill! Nästan alla sporter är ju kul att titta på under de olympiska vinterspelen. Ta bara curling, alla alpina grenar, längdskidor, skidskytte, kälkgrenarna, ishockeyn och konståkningen! Sen har jag även upptäckt att freestyle och till vis del även snowboard är kul att titta på också. Sen har vi ju inte minst ishockeyturneringarna som alltid bjuder på spänning.

De grenar jag nästan inte ser på alls är skridskor, backhoppning och nordisk kombination. I övrigt tror jag att jag följer det mesta mer eller mindre.

Nästa vinter-os kommer gå av stapeln i Sydkorea och i staden Pyeongchang. Det kommer bli svårt för journalister och alla skribenter som måste lära sig stava till det namnet!

Men åter till sommar-os 2016. I år gör golf come back på OS-scenen. Senast man tävlade i golf i ett OS var 1904. Det är dock ingen tävling jag kommer följa, personligen tycker jag det är urtrist att titta på golf på tv. Men för golfälskarna är det säkert ett bra besked! Sen har vi ju flera kända golfspelare, så vi får hoppas att de kan ta en svensk OS-medalj.

Rugby är också ett nytt tillskot i Rio-OS. Även Rugby har funnits med tidigare 1924 och gör därmed också comeback. Att Rugby ska finnas med känns självklart då det är en mycket stor sport i många länder som England, Wales, Skottland, Australien, Nya Zeeland, Frankrike med flera. Rugby-VM är ju ett av de större sporteventen så då borde de ju också finnas med i OS. Kanske att sporten är lite för brutal för OS egentligen men det är ju boxning och brottning också.

Några har redan blivit uttagna till den svenska truppen, eller redan och redan. Jag tycker det borde vara klart för längesen! Tänk att inte ens ett halvår i förväg veta om man ska åka iväg till OS och tävla eller inte. En som är klar är cyklisten Emma Johansson. Många minns nog henne från OS:et 2008 då hon tog ett silver. En fantastisk bedrift. Sen är det ju flera som är mer eller mindre klara och det vore en skräll om de inte fick komma med.

En annan atlet som är klar är simmaren Sarah Sjöström. Hon behöver väl egentligen inte någon närmare presentation men hon är flerfaldig guld-, silver- och bronsmedaljör i både VM och EM. Det hon saknar på meritlistan är en OS-medalj. Herrarnas och damernas OS-lag i handboll är också klara tydligen, läste det här för ett tag sen.

I sommar får vi se hur det går för Sarah och Emma och alla de andra talangerna som ska representera Sverige!