Smörkräm, torra bullar och slottsfika

Bloggpost om bakverkDet här med smörkräm alltså. Kan vi inte skapa en namninsamling mot smörkram? Finns det någon som tycker om smörkräm? Det är verkligen supervidrigt varför använder man ens det? I många fall kan man använda grädde eller vaniljkräm istället. Bara oseriösa bagerier och fik använder smörkräm, det är vad jag tycker iaf. Finns ingen anledning enligt mig.

I går kväll var jag ute och fikade med några vänner. Såg en jättesmarrig tårtbit som jag beställde och vad tror ni de hade haft i? Jo smörkräm! Redan efter första tuggan hade jag fått nog.. Vad är det för fel med att använda vaniljkräm till exempel? I vanliga fall brukar jag ofta fråga om det är smörkräm i bakverken när jag går på fik, men denna tårtbit såg verkligen inte ut att innehålla smörkräm så jag frågade inte. Det fick jag bokstavligen äta upp!

Smörkräm är också anledningen till att jag inte kan äta rulltårtor. De ser ju så himla goda ut, men skenet bedrar verkligen. Tyvärr är jag inte heller så förtjust i sylter och bär så rulltårtorna med syltfyllning fungerar inte heller, och rulltårtor med chokladfyllning är den största besvikelsen av dem alla! Ofta är de fyllda med smörkräm som är smaksatt med choklad!! Total besvikelse har det blivit när jag försökt mig på en sådan rulltårta.

Nu när jag ändå är inne på det gnälliga spåret tänkte jag fortsätta lite till. Varför kan inte konditorierna ha i äkta vaniljkräm istället för någon industriproducerad syntetisk kräm med en massa e-nummer som knappt smakar vanilj. Man blir så besviken när man beställt in en mariabulle eller någon annan vaniljbulle som man upptäcker är fylld med något som knappt smakar vanilj.

Sen är jag också trött på alla torra bakverk som man betalar dyrt för. Man går in på kondiset, ser några goda bullar som man köper med sig hem där man sen upptäcker att de är alldeles torra och urtråkiga. Kan de inte varna för torra tråkiga bullar? Kan de inte rea ut dem till dem som vill ha dem? Ska jag betala fullpris för en tråkig bulle som inget kondis ens borde servera? Jag blir så upprörd varje gång det händer! Det värsta är att detta händer titt som tätt i välrenomerade bagerier, iaf där jag bort. Så himla illa så det inte är sant.

Jag antar att det jag vill säga med allt det här är att hittar ni ett fik med bra bakverk, håll fast vid det! Det finns så många halvbra ställen som inte levererar det man förväntar sig så när man väl hittar ett som gör det ska det premieras!

Nu ska jag passa på att ge lite ros också! Jag hade läst om ett slott som hade suveränt fikautbud, det skulle finnas massor att välja mellan och allt skulle vara hembakat. Så jag åkte dit och alla förväntningar infriades! Taxinge heter det och på deras hemsida står det att de aldrig har mindre än 65 olika bakverk (bröd, kakor, bullar, tårtor osv). Det är inte för inte som folk reser långväga för att besöka detta fik. Ett besök dit kan jag absolut rekommendera om du som jag är en gottegris.

Det var också väldigt fint där ute, det är rätt otroligt hur kort bit man behöver åka från storstan för att komma ut i naturen. Det slottet har det mest, en fin trägård, ligger fint vid vattnet osv.