Lägenhetsjakt och bopriser

lägenhetsjaktSorry att jag inte skrivit på ett tag, jag kom av mig lite då jag fick fullt upp med bostadsletande. Behöver flytta och har varit ute på visningar, bankbesök och allt möjligt man behöver kolla upp innan man köper en bostad.

Har varit på fem visningar nu tror jag, men ingen lägenhet har känts superbra. Man vill ju gärna känna direkt att wow, det här är min lägenhet. Men det är väl bara på film sånt händer. Hur som helst har alla lägenheter blivit för dyra i alla fall så jag får fortsätta leta vidare. Det skulle vara skönt också att bara kunna flytta in i en färdig lägenhet som inte behöver renoveras. Jag är inte så händig av mig och jag orkar inte ha en massa hantverkare springandes fram och tillbaka i lägenheten i flera veckor. Så en färdigrenoverad lägenhet står på önskelistan!

Sen har man ju en massa andra krav också! Inte för långt ifrån allmänna kommunikationer, mataffärer och så vidare. För att inte tala om önskemålen man har på lägenheten som ska vara si och så många kvadrat, ha inglasad balkong, badkar, tvättmaskin och diskmaskin. Bra med förvaring ska den också ha! Vet du någon sån lägenhet i storstockholm som matchar dessa krav till ett vettigt pris så får du gärna höra av dig!

Hyresmarknaden är tyvärr inte att tänka på för min del då jag inte har någon kötid hos någon bostadsförmedling. Annars hade ju det kanske kunnat vara ett alternativ, och när jag säger kanske så menar jag kanske för att det inte är säkert att ens flera års kötid räcker för att få en lägenhet. Sen är det väl lite så att i en hyreslägenhet så kan man aldrig påverka sin hyreskostnad, det kan man å andra sidan i en bostadsrätt genom amorteringen plus att man kan påverka kostnaden till bostadsrättsföreningen om man engagerar sig tillräckligt mycket i föreningen. På så vis gillar jag bostadsrätt bättre.

Men nog om detta. Jag håller utkik på Hemnet och hoppas på att något dyker upp. Det är faktiskt ganska kul att se vad det finns för olika typer av lägenheter, en del är riktigt smart planerade andra undrar man hur de tänkte när de gjorde planlösningen. Något jag har svårt för är när kök och vardagsrum är i samma rum och där det inte finns någon naturligt ställe att ha tv:n.

Jag tycker också det är lite märkligt hur vissa lägenheter har ett stort glapp mellan kyl/frys och överskåp. Kan man inte flytta ner överskåpet om kylen eller frysen man ställer in är mindre än det som stod där innan? Handdukstorkar är också ett kapitel för sig. Ofta är de väldigt underligt placerade. Vad det beror på har jag ingen aning om, kanske har något med elen att göra.

Det ska bli intressant att se vad som händer med bostadsmarknaden framöver. Det har ju kommit en del rapporter om att bostäderna inte kan bli så mycket dyrare eftersom folk då inte har råd. Att folk ”inte har råd” beror också på att bankerna blir allt mer restriktiva med utlåningen, läste att bostadsmarknaden på sina håll stått still de senaste månaderna, och det är ju ändå lite oroande, och att det i stort sett berodde på att bankerna inte lånar ut lika lättvindigt längre.

Sen finns ju olika teorier om hur införandet av amorteringskravet kommer påverka prisbilden och ovanpå allt diskuteras det att man eventuellt ska fasa ut ränteavdraget, något som också kan påverka bostadspriserna.

Jag hoppas verkligen inte det blir någon bostadskrasch bara. Det vore hemskt. Men självklart är ju jag också som många andra bekymrad över det ekonomiska läget på bostadsmarknaden. Priserna har ju bara stigit och stigit på ett sätt som åtminstone jag aldrig ens hade kunnat fantisera om. Om det blir en krasch då är det storstäderna som åker dit först, speciellt Stockholm där priserna är upptrissade till nästan ofattbara summor.

Samtidigt är det oerhört tufft för många att komma in på bomarknaden tack vare bostadsbristen i många kommuner, inte minst för unga och singlar som jag själv. I dag måste man ha kontantinsats, ha tillräckligt bra inkomst och helst ha fast anställning. Just det här med med anställningen är ju riktigt knepigt för många eftersom arbetsmarknaden i dag till stora delar är uppbyggd på timanställningar, vikariat, projektanställningar och provisionsbaserade anställningsformer.

På hyresmarknaden kan också hyresvärdarna välja och vraka bland hyresgäster och sätta upp höga krav på till exempel inkomster för att bevilja kontrakt. Hyrorna kan också vara för dyra för många. Hyrorna går lite hand i hand med bostadsrättspriserna känns det som, så länge priserna på bostadsrätter stiger så lär hyrespriserna stiga också, kan tänka mig att det blir så när marknaden helt får bestämma.

Nej, nu ska jag tänka på lite annat för nu orkar jag inte med bostadsletandet. Funderar på att koppla av framför tv:n med en kopp te och några smörgåsar med skinka och inlagd gurka!

Vi hörs snart!